Teamontwikkeling [ Geef gericht sturing aan de ontwikkeling van jouw team of afdeling]
share on Add To Anyshare on Facebookshare on LinkedInshare on Whatsappshare on Twitter

Teamontwikkeling

Ik geloof dat het belangrijkste kapitaal dat een organisatie kan hebben, de mensen zijn, die er werken. Daar moet goed voor gezorgd worden. Pas wanneer een organisatie haar mensen echt het oprechte gevoel kan geven dat zij het verschil gaan maken en hen daarin zoveel mogelijk faciliteert en uitdaagt, zullen inhoudelijke of financiële doelstellingen het meest snel behaald worden.

Een team is de meest natuurlijk samenwerkingsvorm van de mens

Mensen zijn sociale wezens en gedijen het beste wanneer zij met anderen kunnen samenwerken in teams. Deze teams gedijen het beste wanneer voor ieder teamlid volledig duidelijk is waarom het team bestaat, hoe zij samenwerken en wat zij precies doen.

Teambuilding is een continue proces, geen cursusmiddag

Mijn ervaring is dat je de meeste resultaten met een team gaat bereiken wanneer je de tijd neemt voor de zogenaamde teambuilding van een team. Het goed laten functioneren van een team is een lastig, maar zeker ook uitdagend karwei, waar jij als leidinggevende het verschil kan maken. Belangrijk daarbij is dat teambuilding niet betekent dat je een keer op de hei gaat zitten, of een leuke middag organiseert. Dit kan best onderdeel zijn van een ontwikkeling van een team, maar wanneer het hierbij blijft, zal de impact zeker op de lange termijn bijna nihil zijn.

Hoe kan ik jou helpen bij de ontwikkeling van jouw team?

Ieder teambuildingsproces is natuurlijk anders, aangezien ieder team een totaal verschillende samenstelling heeft en zich in verschillende contexten bevindt. Wel gebruik ik een aantal basisingrediënten waaruit een teambuildingsproces kan bestaat:


Wil jij jouw team verder brengen?

Contact

De Analyse

Aan het begin is het goed om te inventariseren uit welke mensen jouw team bestaat. Wat leeft er binnen het team en wat vinden de medewerkers zelf van het team? Zijn er binnen het team ideëen in welke richting het team kan bewegen? Verder is het goed om de meningen op te halen van de omgeving van het team? Wat vinden de klanten of andere organisatieonderdelen van het team?

Ik help jou met deze analyse en het presenteren van de analyse aan het team. Ik denk namelijk dat het heel belangrijk is om goed te markeren wat de beginsituatie is en wat de aanpak op hoofdlijnen gaat worden. Dit geeft een kader waarbinnen het team zich kan gaan ontwikkelen.

Missie & Visie

Het is heel belangrijk om goed te weten waarom een team bestaat en wat de toegevoegde waarde is richting de organisatie en bijvoorbeeld klanten. Hoe ziet het team eruit wanneer het perfect georganiseerd is? Het werkt het beste om de missie en visie van het team samen met het team te bepalen. Jij kunt als leidinggevende een dergelijke sessie begeleiden, waarbij ik jou op de achtergrond coacht en mee denk over de inhoud. Het is ook mogelijk om mij de sessie te laten begeleiden, zodat jij echt inhoudelijk kan deelnemen. Dit is in sommige gevallen een prima oplossing.

Mensen willen weten waar de reis naar toe gaat. De weg mag voor iedereen net even anders zijn, maar uiteindelijk heeft een topteam wel een duidelijk omschreven doel, waar met elkaar aan gewerkt wordt.

Structuur

Een team heeft een duidelijke structuur nodig, die bij iedereen bekend is. Met iedereen bedoel ik de teamleden, maar ook de rest van de organisatie, klanten en partners waarmee samengewerkt wordt. Deze structuur is de kapstok waarmee jij kunt sturen op de inhoud, resultaten en voortgang.

Ik help jou met het neerzetten van deze structuur. Het is daarbij heel handig om de structuur met enige regelmaat tegen het licht te houden. Werkt de structuur nog? Zijn er slimmere manieren om zaken te organiseren? Biedt de structuur voldoende veiligheid en zekerheid voor de mensen in jouw team om zich te ontwikkelen?

Match kwaliteit en werkzaamheden

Een team moet de optelsom zijn van de verschillende kwaliteiten van de verschillende mensen in het team. Er moet een duidelijke match bestaan tussen wat het team doet (werkzaamheden) en de persoonlijke kwaliteiten van ieder mens: Door mensen dingen te laten doen, die zij goed kunnen en / of affiniteit mee hebben, kan het team beduidend meer werk verzetten.

Iemand, die iets doet wat hij of zij leuk vindt is veel productiever en gelukkiger op het werk. Eigenlijk heel logisch, maar wordt vaak vergeten in de wereld van deadlines.

Het inzichtelijk maken van deze kwaliteiten met als doel om de onderlinge samenwerking te verbeteren is in mijn ervaring een cruciaal onderdeel in de teambuilding. Ik heb inmiddels een hoop ervaring hiermee en ben bekend met verschillende methodieken om hierbij te helpen (bijvoorbeeld Roos van Leary. RealDrives en MBTI).

Leer elkaar kennen

In goed functionerende teams kennen de mensen elkaar en wordt iedereen gerespecteerd en geaccepteerd. Een teambuildingsproces moet ook voelbaar zijn voor de mensen uit het team. Het is dan ook van groot belang om met enige regelmaat positieve resultaten in het kader van het teambuildingsproces te benoemen. Dan werkt het heel goed om de combinatie te maken met het vieren van successen en het elkaar beter leren kennen.

Ik denk graag met jou mee om deze successen te identificeren en zodanig naar voren te laten komen, dat dit een bijdrage gaat leveren aan het "teamgevoel" en het werkplezier om met elkaar zaken te bereiken.


Behoefte om te spiegelen?

Contact

© 2019 | Ben Stuijts | Mentorpower

Mentorpower
Maltaweide 8, 3223MJ Hellevoetsluis

Kvk: 63508109
IBAN: NL48KNAB0732269113
BTW: NL196390400B01

2015 - 2019 Mentorpower